KUŘE TANDOORI



Tandoori je speciální pec, ve které se pod vysokou teplotou peče kuře. Tu, jak předpokládám, nikdo z nás nemá, ale to nic nebrání tomu připravit si indický národní pokrm - tandoori kuře!



Ingredience:

4 kuřecí stehna
½ kelímku jogurtu
4 lžíce rozpuštěného másla
2 stroužky česneku
2 cm zázvoru
2 lžičky soli (podle chuti)
špetka šafránu
citrónová šťáva


Ingredience na tandoori pastu:

1 lžíce koření garam masala 
1 lžička červeného chilli
1 lžíce sladké papriky
½ lžičky mletého koriandru
½ lžičky mletého římského kmínu
¼ lžičky kurkumy

Všechny ingredience na pastu opražte nasucho na pánvi. V misce smíchejte jogurt, máslo, sůl, šafrán, rozdrcený česnek a zázvor a přidejte vychladlou směs tandoori pasty.Paličky kuřete rozřízněte na několika místech a pořádně vmasírujte vzniklou jogurtovou pastu.

Nechte odležet minimálně 4–6 hodin, nejlépe přes noc.Do trouby vložte plech a troubu rozpalte na 180 °C. Na horký plech dejte kuřecí paličky a pečte 20 minut, v polovině pečení paličky otočte a potřete zbývající marinádou a pokapejte citrónovou šťávou, pečte dalších 20 minut. Ke konci pečení přepněte na gril a chvilku je ožehněte z obou stran.



Ingredience na naan placky:


Díky tomu, že nikdo z nás asi doma nemá tandoori pec, ve kterém se placky pečou, tak nikdy nebudou takové, jak je znáte, alespoň  se k nim tedy přiblížeme.

2 hrnky hladké mouky
1 lžička sušených kvasnic
1 lžička cukru
sůl
1/4 hrnku vlažné vody
1 lžíce ghee
2 lžíce plnotučného jogurtu

2 lžíce ghee na potření hotových placek

Sušené droždí rozpusťte ve dvou lžících vlažné vody spolu s cukrem. Nechte rozpustit. Mouku promíchejte se solí, přidejte rozpuštěné ghee s vodou a jogurtem (nesmí být studený, já ho přimíchala do vlažné vody). Vypracujte těsto a alespoň deset minut ho buď v robotu a nebo ručně řádně hněťte. Dejte na teplé místo vykynout.
Předehřejte si troubu i s plechem uvnitř na 250°C.
Rozdělte si těsto na půl a rozkrájejte každou část na tři díly. Vyválejte trojúhelníkový tvar, propíchejte vidličkou a házejte na rozpálený plech přímo do trouby. Nechte péct přibližně 5-7 minut. Upečené placky potřete rozpuštěným ghee (máslem) a přikryjte utěrkou, aby změkly. 

Žádné komentáře:

Okomentovat